Ravintolalaivat

Lämmittävä aurinko, leppoisa kesäinen tuuli ja aaltojen keinunta saavat ihmiset niin janoisiksi kuin myös nälkäisiksi. Lähes kaikista maailman kaupungeista, jotka sijaitsevat meren tai muun vesistön laidalla, löytyy ravintolalaivoja, eli laivoja, jotka ovat joko ympärivuotisesti tai vain osan vuotta yleisölle avoinna ravintoloina. Osa laivoista tekee pieniä risteilyjä, mutta osa on aina tiukasti kiinni laiturissa. Tietysti myös isommilla risteilylaivoilla on mahdollista syödä.

Merihenkisille ja laivojen rakastajille ravintolalaivat ovat elämys, joissa kannattaa käydä kokemassa merihenkistä tunnelmaa. Pieni keikunta ja laivan rakenteet vievät ajatukset merelle, vaikka laiva tiukasti ankkurissa olisikin.

Suomestakin ruokaa saa myös laivoista

Esimerkiksi Ravintolalaiva Wäiski on kiinni Hakaniemenrannassa Helsingissä, ja se on Helsingin ainoa ympäri vuoden auki oleva ravintolalaiva. Yli sata vuotta vanhasta, nelikerroksisesta höyrylaivasta saa ruokaa ja juomaa merellisessä tunnelmassa. Kesäisin laivalla on peräti 600 asiakaspaikkaa.

Tavallaan ravintolalaiva on myös Helsinkiin keväällä 2015 avattu ravintola Meripaviljonki. Ravintola kelluu ponttonien varassa Eläintarhanlahdella ja sen tarkoitus on profiloitua nimenomaan hyvää ruokaa tarjoavaksi paikaksi. Upeita merinäköaloja ihaillen voi helposti päästä meritunnelmaan, vaikka varsinaisesti laivalla ei ollakaan.

Tampereen Laukontorilta löytyy ravintolalaiva m/s Silver Sky, jossa aloitettiin lounas-, iltapäivä- ja illallisristeilyt kesällä 2014. Tampereelta löytyy useita muitakin ravintolalaivoja, kuten esimerkiksi Ratinassa sijaitsevat Gastropaatti m/s Merete, 200 -paikkainen Little Joe, entinen m/s Tampere, joka kulkee nykyään nimellä Gastrolaiva, vuodesta 1992 samalla paikalla ollut Suvilaiva sekä kaksikerroksinen Players Boat.

Turussa meren läheisyyden voi aistia ja niinpä kaupungista löytyykin useita ravintolalaivoja. Ravintolalaiva Cindy on vanha proomualus, jossa ravintolatoiminta alkoi vuonna 1999. Ravintolalaiva Svarte Rudolf puolestaan on vanha höyrylaiva ja se on auki ympäri vuoden.

Lappeenrannan satamasta Saimaalta löytyy kesäisin perinteikäs laivaravintola Prinsessa Armaada, joka on nähty myös vanhassa Suomi-filmissä Kaunis Veera eli Balladi Saimaalta.

Teemaravintoloille olisi varmasti Suomessa kysyntää ja etenkin siistien, hyvää merellistä ruokaa ja tunnelmaa tarjoavien laivaravintoloiden voisi kuvitella olevan suosittuja niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa. Rantoja ja hyvää kalaa Suomessa riittää!

Comments are closed.