Kuinka perustetaan oma pikaruokapaikka tai ruokakoju

Oman pikaruokapaikan perustaminen voi kuulostaa todella mielenkiintoiselta ja hyvältä ajatukselta. Pikaruokaravintoloiden suosio kaupunkien keskustoissa on tällä hetkellä kasvussa etenkin lounasruokabisneksessä, jossa nopeus ja kattava tarjonta on valttia. Pikaruokapaikat myös tuottavat yleensä hyvin, jos liiketoimintasuunnitelma on tehty kunnolla ja asiaan on perehdytty. Tämä artikkeli antaa pintaraapaisun siitä, mitä oman ravintolan perustamisessa tarvitaan.

Pikaruokapaikan perustaminen vaatii täydellisen kannattavuussuunnitelman, jossa lasketaan bisneksen mahdollinen tuottavuus ja budjetti. Alkupääomaa on hyvä olla, sillä ensinnäkin ravintolan perustamiseen täytyy olla joku liiketila, mieluiten sellainen, jossa on keittiö valmiina. Lisäksi tarvitaan Valviran hyväksymä lupa, joka takaa, että tiloissa saa säilyttää ja valmistaa ruokaa. Valvira myös valvoo, että hygienia- ja elintarvikelainsäädäntöä noudatetaan ravintolassa.

Yrittämisen perusteet

Yritysmuodon ja liiketoimintasuunnitelman laatimisessa auttaa tehokas järjestelmä, jonka avulla kaikki yritystä koskevat ydinkysymykset ratkotaan. On myös hyvä olla alan kokemusta, mutta tämä ei ole pakollista. Yritysmuodon valitseminen on tärkeää; haluaako perustaa ihan oman osakeyhtiön vai haluaako aloittaa yrittämisen valmiilla konseptilla franchising-yrittäjänä. Varsinkin tätä kannattaa pohtia, kun on perustamassa ravintolaa.

Pikaruokapaikan perustamiseen tarvitaan myös työntekijöitä, sillä yrittäjä itse on harvoin tekemässä asiakkailleen hampurilaisia. Täytyy miettiä, montako työntekijää ja mahdollista kokkia tarvitaan, paljonko palkkaa heille voidaan antaa ja paljonko tuotteet maksavat, jotta bisnes on tuottavaa. Hintoihin täytyy myös laskea sopivasti katetta, jotta yritys voi varautua mahdollisiin yllättäviin kuluihin ja että yrittäjälle jää itselleenkin käteen jotain.

Ideasta yritykseksi

Kun yritysmuoto ja palvelukonsepti on selvillä, on aika siirtyä sanoista tekoihin. Ensiksi valitaan loistava paikka pikaruokalalle – sellainen, jossa ihmiset sen näkevät ja johon on helppo tulla ilman autoakin. Autokaistakin saattaa tulla tarpeeseen, jos alue on erityisen kilpailtu pikaruokaloiden suhteen. Samalla aloitetaan rekrytointi, jotta yritys saa heti alkumetreistä lähtien osaavaa ja ammattitaitoista henkilökuntaa.

Markkinointiakaan ei sovi unohtaa. Markkinoinnin voi hoitaa itse, tai sen voi halutessaan ulkoistaa Markkinointi nykypäivänä ei ole yhtä vaikeaa kuin ennen; mainoksia voi kalliiden televisio- ja lehtimainosten sijaan luoda pikkurahalla niin Googleen, Snapchattiin, Instagramiin kuin Facebookiinkin. Mainokset kannattaa sijoittaa niin, että suurin osa pikaruoasta pitävistä ihmisistä näkee sen, olipa mainoskanava mikä tahansa.

Comments are closed.